تجهیزات استیل چیست؟
تجهیزات استیل به آلیاژی از فولاد گفته می شود که از عناصر؛ آهن، کروم، نیکل و … ، ساخته شده است. از نام های این فلز می توان به؛ استنلس استیل، INOX (اینوکس به زبان فرانسوی)، فولاد ضد زنگ و فولاد زنگ نزن، اشاره نمود.
فولاد های ضد زنگ دارای بیش از 57 طبقه بندی می باشند که هر کدام دارای خصوصیاتی می باشند. از جمله استیل های پر مصرف نیز می توان به استیل 304 و 316 اشاره نمود که در ساخت تاسیسات استیل نیز کاربرد دارد.
استنلس استیل چیست
استنلس استیل یک نوع فولاد ضد زنگ با مقاومت بالا است. یکی از عناصر کلیدی آن کروم است که مقدار آن از 10 تا 30 درصد می تواند متغیر باشد و همین امر باعث به وجود آمدن گریدهای مختلفی از استنلس استیل می شود. ترکیب کربن با کروم باعث ایجاد مقاومت استنلس استیل در برابر گرما می شود. برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی در محیط های خاص و همچنین جهت افزایش مقاومت در برابر اکسیداسیون در ترکیب آن ها از عناصری مانند نیکل، مولیبدن، تیتانیوم، آلومینیوم، مس، گوگرد، فسفر، سلنیوم استفاده می شود که هر کدام ویژگی های خاصی را به استنلس استیل می بخشند. به صورت خلاصه ویژگی های استنلس استیل، شکل پذیری عالی، مقاوم در برابر پوسته شدن، مقاوم در برابر اکسایش و خزش در دمای بالا، چقرمگی زیاد در دمای اتاق و دمای پایین است. به همین دلیل در ساخت تجهیزات آشپزخانه های صنعتی هتل ها، رستوران ها، بیمارستان ها و هم چنین در مصارف پزشکی و صنعتی کاربرد زیادی دارند.
تجهیزات استیل آشپزخانه صنعتی
بخش دیگری از تاسیسات استیل مربوط به « تجهیزات استیل آشپزخانه صنعتی » می باشد. همانطور که می دانید، تفاوت های زیادی میان این تجهیزات و تجهیزات آشپز خانه های خانگی وجود دارد. تجهیزات آشپزخانه های صنعتی به 9 بخش تقسیم می شوند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
انواع تجهیزات استیل آشپزخانه صنعتی
- تجهیزات پخت و پز: فر پیتزا، گریل ها، هود، کباب پز، دمکن برنج، اجاق و دیگ
- فر کامبی: ( فر های 6 الی 20 طبقه برای پخت چند غذا به صورت هم زمان )
- تجهیزات سرو غذا: کانتر ( گرم و سرد نگه دار )، ترولی ( میز سرو چرخ دار ) و شفینگ دیش ( ظروف سرو در دار )
- تجهیزات آماده سازی: میز ها، وان ( دارای شیر تخلیه ) و سینک
- تجهیزات کافه: ماشین های اسپرسو ساز
- تجهیزات سرمایشی: بستنی ساز، یخ ساز، یخچال ها و آب سرد کن
- تجهیزات انبار: سکو نگهدارنده، کابینت، ترولی ( جا به جا کننده ) تارزو و باسکول دیجیتال
- تجهیزات نظافتی: ترولی نظافتی، سبد ظروف، جارو برقی، لباسشویی و ماشین ظرف شویی
- ماشین آلات: مخلوط کن، همبرگر زن، کالباس بر، قوطی باز کن، کباب زن، سلفون کش، غذا ساز، سبزی خرد کن، هواکش ( دمنده )، خمیر گیر، پوست کن، چرخ گوشت و خلال کن
4 دلیل اصلی برای استفاده از استنلس استیل :
1- طول عمر
استنلس استیل بسیار با دوام است هم چنین در برابر زنگ زدگی و لکه نیز مقاوم است و دارای زیبایی بصری برای مدت طولانی است.
2- بهداشت
این نوع استیل به دلیل اینکه متخلخل نیست فضایی برای تجمع و رشد باکتری و میکروب ها ندارد و از این نظر مورد تایید کارشناسان بهداشت مواد غذایی است.
3- بی تاثیر بر طعم غذا
تجهیزات پخت و پزی که از استنلس استیل ساخته می شوند بر اثر استفاده از ادویه جات مختلف، واکنشی نشان نمی دهند و با مواد غذایی ترکیب نمی شوند از این جهت بر طعم غذا اصلا تاثیر نمی گذارند.
4- مقاوم در برابر گرما
استنلس استیل که یک فولاد ضد زنگ است بسیار در مقابل گرما مقاوم است و اصلا تراشه و کرک نمی شود. تحمل این استیل در برابر شکستن و خرد شدن نیز زیاد می باشد.
کاربرد ورق استیل در تجهیزات آشپزخانه
استنلس استیل به دلیل ویژگی های بارز خود مورد استفاده در صنایع دکوراتیو، صنایع پتروشیمی، صنایع نفت و گاز و….. می باشد آنچه باعث محبوبیت و پر طرفدار بودن این آلیاژ شده است مقاومت بالا در برابر خوردگی، شکل پذیر بودن، استحکام و مقاومت کششی، مقاوم در برابر حرارت بالا، آنتی باکتریال بودن و زیبایی ظاهری آن است یکی از مهم ترین مصارف ورق استیل، کاربرد ورق استیل در تجهیزات آشپزخانه می باشد. بیشتر لوازمات خانگی اعم سینک، قاشق، چنگال، کارد، بدنه ماشین لباس شویی و ماشین ظرفشویی همچنین یخچال فریزر ورق استنلس استیل به کاررفته است.
نوع استیل بکار رفته در تولید تجهیزات آشپزخانه صنعتی؟
در تولید تجهیزات آشپزخانه صنعتی اصلی ترین متریال استیل است. استیل ها در گرید های مختلفی وجود دارند که هر کدام برای کاربری خاص استفاده می شوند. گرید های استیل به سه نوع گرید 200، 300 و 400 تقسیم می شوند. هر کدام از این شاخه های استیل خود به دسته های دیگری تقسیم می شوند. در تولید تجهیزات آشپزخانه صنعتی اصلی ترین متریال برای تعیین قیمت نوع استیل و ضخامت آن است. به استیل های 201 و 430 اصطلاحا استیل بگیر می گویند. این دو گرید که در تجهیزات صنعتی بازاری به وفور مورد استفاده قرار می گیرند به هیچ وجه استنلس نبوده و در مجاورت با رطوبت زنگ می زنند. مثلا استیل 430 قابلیت پرداخت کاری مناسبی دارد و به همین دلیل برای ساخت قاشق و چنگال مناسب است. ولی استفاده از این استیل متاسفانه در تجهیزات آشپزخانه صنعتی مشاهده می شود که کاملا غیر استاندارد است. در تجهیزات آشپزخانه صنعتی به دلیل حساسیت موارد بهداشتی و ارتباط مستقیم این تجهیزات با سلامتی انسان ها حتما باید از استنلس استیل 304 استفاده نمود.
معرفی میز کار استیل راه اندازی فست فودی
یکی از پرکاربردترین تجهیزات آشپزخانه های صنعتی، رستوران، کترینگ، کافی شاپ، شیرینی پزی ها و از تجهیزات فست فود…. میز کار استیل صنعتی میباشد. در آشپزخانه های برای راحتی در انجام بسیاری از کار ها مثل تکه تکه کردن انواع گوشت ها و یا سرو کردن غذا در رستوران ها از میز کار استیل راه اندازی فست فودی استفاده می شود.
میز کار استیل صنعتی (Steel Workbench) به واسطه مقاومت بسیار بالا و نیز به دلیل ساخت آن از ورق استیل که از نظر بهداشتی کاملا مورد تایید میباشد غالبا در واحد های صنعتی، تولیدی و بهداشتی به منظور آماده سازی جهت پخت یا سرو مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد.
کشف استنلس استیل
بعد ها هفت دانشمند دیگر در جاها و کشورهای مختلف با تحقیقات زیاد در فاصبه سالهای 1905 تا 1912 به صورت ناخواسته کشفیاتی انجام دادند که در نهایت به کشف آلیاژی ختم شد که ما امروزه آن را فلز زنگ نزن می نامیم. کشف آنها با سختی ها و دشواری های زیادی همراه بود چرا که آلیاژ ها نسبت به فولادها گرانتر بودند و کروم زیادی در عملیات ذوب کردن از بین میرفت.
چون با هر بار ترکیب کردن عنصر ها و مورد آزمایش قرار دادن آن مقدار زیادی از آلیاژ خراب میشد یا با دقت لازم همراه نبود و مجبور به آزمایش دوباره می شدند. سالها بعد دانشمندان کتابی را نگارش کردند. آنها در این کتاب توصیه های کاملی را در باب عملیات ذوب سازی، خنک سازی، سنگ زنی، ماشین کاری و غیره را در آن به صورت کامل نوشتند. این آلیاژها طرفداران بسیاری پیدا کردند و کشف آنها موفقیت بسیار بزرگی بود.
در یکی از شهر های انگلستان دانشمندی به نام هری بریرلی (Harry Brearley) قطعه را پیدا کرد که با آزمایش بر روی آن دریافت که این قطعه خواص مناسبی دارد و از آن برای ساخت تیغ چاقو استفاده کرد و مدت زمان زیادی نگذشت تا این آلیاژ وارد صنعت ساخت کارد و چنگال شود و مقاله جالبی درباره توسعه یافتن ان آلیاژ در مجله نیویورک تایمز انتشار یافت.
در طول جنگ جهانی اول ساخت این آلیاژ متوقف شد. نیروی هوایی سلطنتی تمامی فولاد های ضد زنگ موجود در انبار را به کارخانه های تولید موتور هواپیما انتقال داد.
بعدها فرث صاحب کارخانه فروش این فلز را با نام FAS آغاز کرد و با این کار فروش تجاری استنلی استیل را شروع کرد.
در یکی از شرکت ها در کشور آلمان به نام شرکت کروپ، آلیاژی با ترکیبات آهن+کروم+نیکل ساخته شد که این آلیاژ در برابر تمامی اسیدها مقاوم بود.
فروش این آلیاژ به سرعت و در حجم های بالا شروع شد. شرکتهایی که مخازنی برای نگه داری اسیدنیتریک نیاز داشتند شروع به خرید و ساخت مخازن مورد نیاز و استفاده از آن کردند. استنلس استیل امروزی که در گذشته نام دیگری داشت صنعت بزرگی را به وجود آورد. به صورتی که در طی 20 تا 60 سال هزارن تن از آن در آمریکا تولید شد. یکی از مشکلاتی که در این میان وجود داشت نامگذاری آن بود چون دارای چندین کلاس بود و باید برای هرکدام نامی مجزا تعیین میشد.